Den 11. september 1973 barrikaderer den chilenske præsident Salvador Allende sig i præsidentpaladset La Moneda, mens landets egne luftstyrker bombarderer det. Efter at have givet en sidste tale i radioen til sine støtter tager han sin AK-47, en gave fra Fidel Castro, og skyder sig selv i hovedet. En ny militærjunta, ledet af general Augusto Pinochet, overtager derefter magten. Sammen med Allende dør den chilenske drøm om en demokratisk socialisme og bliver erstattet med et nyt antikommunistisk diktatur støttet af Brasilien og USA.
Kramp af chilenske María José Ferrada er en roman, der yderst effektivt viser skrøbeligheden ved de konstruktioner – politiske, sociale, ontologiske – vi har hang til at bygge, men også det potentiale, en sådan erkendelse af skrøbelighed kan have. I dette tilfælde er konstruktionerne næsten bogstavelige: Vi følger karakteren M., en syvårig pige, der udover at gå (lidt) i skole får sig en parallel uddannelse af sin far, D., som omrejsende sælger af isenkram-produkter fra virksomheden Kramp. D. er »ikke nogen imponerende far, men en fremragende arbejdsgiver«, hvis livsfilosofi er, »at med den rette indstilling og påklædning [er] alt muligt«. Med det værktøj, som M. har til hånde, »søm, fukssvanse, hamre, skudrigler og dørspioner,« tilsat et skud neoliberal ideologi, bygger hun en virkelighed og lærer derigennem sin verden at kende:
»Efter at have hørt så megen tale om Kramp-produkter begyndte jeg at bruge dem til at forstå, hvordan verden fungerede, og mens mine kammerater skrev digte om træer og sommersol, hyldede jeg dørspioner, fliser og fukssvanse.«
En roman, der yderst effektivt viser skrøbeligheden ved de konstruktioner – politiske, sociale, ontologiske – vi har hang til at bygge.
M. og D. rejser til forskellige uspecificerede landsbyer, der alle ligner hinanden for en omrejsende sælger: Hoteller, cafeterier og købere. På vejen møder de andre sælgere, som gradvist indlemmer M. i deres verden. Forholdet mellem de to karakterer og beskrivelserne af de omrejsende sælgere baserer sig delvist på Ferradas personlige historie – hendes far var omrejsende sælger – og Peter Bogdanovichs film Paper Moon, der spøjst nok er fra 1973.
Romanen følger den 7-årige fortæller og far på en rejse ind i den neoliberale verdensorden, der skulle præge Chile i årene efter 1973. Og som man kunne forvente forvandler den joviale stemning sig til gru, idet deres færd krydser Pinochets rædselsregime.
Karakteren E. præsenterer skyggesporet i romanen. Han er en universitetsuddannet fotograf, der jagter spøgelser i landsbyerne med sit kamera. Disse spøgelser antager særligt form af ét navn, det eneste fulde navn i romanen, nemlig Jaime Andrés Suárez Moncada. Ferrada selv har i et interview forklaret, at Jaime var en af de mange, der under Pinochets regime blev arresteret og derefter ”forsvandt”. I romanen finder E. ”resterne”. Uden at afsløre mere for potentielle læsere vil jeg blot bemærke, at D. og M.s færd krydser E.s, og vores to helte må i mødet med denne skyggeside se deres konstruktion af søm og fukssvanse kollapse. M.s verdensbillede kan ikke opretholdes, og tilbage virker de »overdrevent blanke sko, som tidligere symboliserede en tro« blot som »et trick for at dække over den slidte skjorte«.
Kramp er en stilistisk skarp og stramt komponeret roman, der på underspillet og effektiv manér fører læseren ind i Pinochets rædselskabinet gennem en på overfladen pikaresk fortælling om et forsvindende erhverv. Men det er ikke kun erhvervet og politiske dissidenter, der forsvinder i romanen; M.s barndom, hendes verdensbillede, og en neoliberal drøm kollapser ligeså. Tilbage står en skrøbelig modtagelighed over for verden, der måske er Ferradas stærkeste kneb. Den tidligere børnebogsforfatter viser os, at i kølvandet på en katastrofe er vi alle som børn.
