Nanna Gouls tredje bog er et katalog over dansk litteratur anno 2022. Den rammer alle brændpunkterne: arbejdspladsen, klima, moderskab, traumer, sølle mænd, naturritualer og overnaturlige elementer, der bryder den hverdagslige monotoni et sted i København.
Kamma har datteren Sigrid med sin kæreste Mikkel, arbejder som bibliotekar, er kørt død i tilværelsen i bylivet og længes efter en symbiose med den rene natur. Hun har en række mislykkede graviditeter bag sig og bliver betegnet som »skrøbelig gravid« med en datter, Ursula.
I Heksens alfabeter det en heks, der afbryder rutinerne; ikke en af dem fra Macbeths skotske hede, der messer i torden og lynild, men en med det borgerlige navn Birgitte, der forklarer heksegerningen for Kamma, som om den giver sig selv, da Birgitte spørger hende, om hun vil i hekselære. Det er ikke et kursus, men en proces: »Kan vi ikke kalde det noget andet?« spørger Kamma. »En heks er en heks«, svarer Birgitte.
Det er ret morsomt, at en side- (eller hoved) gesjæft som heks ikke lades med historiske betydningslag som hekseprocesserne i Salem, men at heksen bare kan betragtes som en praktiserende mindfulnessguru.
Man kan lige nå at tænke, ja, for helvede, lad os afblæse affortryllelsen af verden, før det går op for en, at tautologien er ret sigende for meget af romanen på godt og ondt, og at heksens historie er en forspildt mulighed for at give romanen noget dybde, når nu Goul vil give heksen en stemme på litteraturscenen i stedet for en plads på bålet.
Det er ret morsomt, at en side- (eller hoved) gesjæft som heks ikke lades med historiske betydningslag som hekseprocesserne i Salem, men at heksen bare kan betragtes som en praktiserende mindfulnessguru.
Sproget er stift, deklarativt og gør kun opmærksom på sig selv i sammenligninger som »knopper, der skyder frem som små bryster i puberteten«, formuleringer som »graviditetens geologi«, eller når Kamma gentager i sin indre monolog, hvad hun lige har snakket med en anden om, eller vice versa, hvilket tager tænkearbejdet fra læseren.
Hekselæren er en Femølejr-agtig økofantasi. Fra Birgittes heksehytte, en kolonihave, får Kamma råd som »Flet dit hår, drys jernurt i skoene, kom rigeligt med havsalt i lommerne« og »Du må læse verden, som du læser bøger.« Hun bliver stillet spørgsmål som: »Hvad fortæller fuglens fodspor i sneen? Hvordan bevæger bølgerne sig, trækronerne i stormen?«
Hun får også en opskrift til at fejre forårsjævndøgnet, hvor hun skal vaske sig i en bæk, koge to kopper vand med to dråber helst menstruationsblod, tilsætte lidt krydderier og kønshår, nedsænke underlivet i væsken og tegne det, hun ønsker sig. Man kan afslutte med en hilsen til månen, men det er valgfrit.
Heksens alfabet er ufokuseret og ideforladt, hvilket virker som en harsk ting at sige om en roman, der gerne vil handle om at bearbejde kropslige og psykiske fertilitetstraumer og om tvivlen, ansvaret og usikkerheden ved at sætte nyt liv i verden. Men netop fordi den rører ved alle de veletablerede diskussioner i dansk samtidslitteratur, falder de fleste ret hurtigt til jorden. Ikke fordi det ikke er vigtige emner, men fordi Goul har mere travlt med at skrive sig ind i en debat end at levere et helstøbt stykke litteratur, der kan stå på egne ben.
Romanen ender med at gøre det hele temmelig halvt og værre endnu. Et eksempel er en sidehistorie om Kammas kollegaer Gry og Per, der har en affære, og Gry bliver gravid. Hun har tidligere sagt til Kamma, at hun sidder i sin nykøbte andelslejlighed, læser Thoreaus Walden i sin sækkestol og overvejer at onanere, men ikke helt orker det, fordi hun mangler noget. Det tror hun er et barn, så affæren kommer belejligt. Det kunne have været en sidehistorie, der spejlede Kammas bekymringer om sin graviditet, men i stedet løser alting sig selv, efter Kamma tager Gry med til Valborgsaften. Indimellem rammer Goul dog øjeblikke, hvor den hverdagsbarberede prosa på en meget fin måde nøgternt formidler traumer:
»Den dag Ella døde, stod jeg nede i Netto og tænkte på minimælk, kartofler og flødeboller. Pludselig fik jeg så ondt i maven, i underlivet, at jeg måtte stavre hen til stativet med ugens spotvaretilbud og klamre mig til det. Dér stod jeg så og krympede mig, men Ella sparkede som en gal. Smerten gjorde mig svimmel, jeg var ved at kaste op. Det stod på i måske tre minutter, så var det slut. Smerterne fortog sig hurtigt, og Ella sparkede ikke mere. Jeg havde ingen fornemmelse af, at det betød aldrig mere«.
Mændene er nogle krampagtige skvat, der ikke kan finde ud af at være på ferie med familien, og som ikke kan klare, at svigerfar kommer med sit værktøj og fikser ting i lejligheden. Stadsbibliotekaren Hans-Henrik er en tegneserieagtig idiotchef, der ikke ved, at han ikke laver noget, men som alligevel tager æren for bibliotekets samfundsarbejde.
Det er ganske realistisk, og det ville ikke stikke ud, hvis ikke resten af bikaraktererne blev udfoldet så lidt, at det er svært at betragte dem som andet end statister i Kammas liv. Selv kæresten Mikkel går ikke fri af ynkeligheden. Man undrer sig over, hvorfor Kamma er kærester med ham. I den lille families kaotiske morgenrutine efter en nat hvor datteren har ligget med lungebetændelse, stavrer han rundt »som en levende død«, glor ned i sin telefon og »mumler noget om en utrolig pris på en brugt guitar fra 68«.
Da Kamma er på vej til hospitalet for at føde Ursula mod slutningen af romanen, tager han ikke telefonen. Man når lige at fnyse ad, at mænd ikke tager del og ansvar i det reproduktive arbejde, men da Kamma ankommer til hospitalet, står han og venter med en kørestol og »ligner lidt en lille dreng, forvirret over at stå med en dukkevogn uden bamse«. Heller ikke det kan han finde ud af.
Mændene er nogle krampagtige skvat, der ikke kan finde ud af at være på ferie med familien.
Der er i romanen indsat referater fra biblioteksmøderne, hvor der står ting som »Ugens højdepunkter. Udvikling af afvikling. Hans-Henrik taler om dybde, taktile løsninger, bøgernes sjæl sidder i kroppen« og andet gøgl i samme lune. Selvom der ligger en slet skjult håndflad til biblioteket som en offentlig institution, der (også) er hyllet ind i new public management-vås, og som ikke længere kan nøjes med at have bøgerne som sin »kernekompetence« – som det hedder i et andet referat – når arbejdspladsen ikke at blive genstand for reel kritik, før fortællingen bevæger sig ufortrødent videre. Det er, som om Goul ikke ved, hvad hun skal kritisere, hvilket får en til at undre sig over fokusset på arbejdspladsen i første omgang.
Kamma og hendes kollegaer er ikke fremmedgjorte fra deres arbejde, og det ville være at strække den at sige, at de bliver dehumaniseret. Tværtimod gemmer der sig øjeblikke af medmenneskelighed på biblioteket med kagebagemaniske kollegaer og hjemløse, der kommer ind og får et bad og en gang tøjvask. Hekseplottet og biblioteksplottet bliver til sidst flettet sammen i et projekt, hvor Birgitte holder en brandtale om grøn omstilling og cirkulær økonomi i vestlig urinforvaltning og prompte bliver udnævnt til projektleder for komposttoilettet. Forvirringen er total.
Heksens alfabetsvajer mod en ufrivillig parodi på sig selv og den kontekst, den skriver sig ind i. Heksedyrkelsen er ubegribelig. De kvinder og mænd, der blev brændt som hekse i Massachusetts, var ofre for religiøst hysteri og stivsindet puritanisme. Hekseri var bare præsternes officielle forklaring. Så når heksene dukker op i samtidslitteraturen som frigørelsesikoner, klinger det helt modsat intentionen, som svarer til at give jøder empowerment ved at gøre dem til skadedyr. Og selvom det Thoreau-inspirerede ud-i-naturen-og-i-kontakt-med-dig-selv-imperativ kan være nok så skønt, skal man også huske, at han nærmest boede i Emersons baghave, og at hans søster og mor kom med bagværk en gang om ugen.